COVID pandemin drabbar oss alla på olika sätt, och ordet ”social distansering” har nu blivit ett vardagsord när det rör sig om att minska smittspridningen. Men vad grundar sig social distansering i, och vad säger forskningen om det? Idag ska vi kika mer på vad social distansering innebär och hur du kan undvika att smitta dina nära och kära.

Vad innebär social distansering?

I modern historia har världens alla utbrott av sjukdomar bekämpats till en del av social distansering. Termen har blivit allt mer känd under COVID pandemin då smittan sprids väldigt fort mellan människor. Social distansering implementeras när smitta kan ske mellan människor, och brukar mätas på 1-2 meters avstånd.

1-2 meters regeln finns till för att nära kontakt med människor ger ökad risk för droppsmitta.

Vad är droppsmitta?

Droppsmitta är något som kommer genom ”droppar” från person till person. Oftast sker det via hosta eller nysningar, men det kan även hända bara utav att man pratar med varandra. Tyvärr är det via droppsmitta som COVID sprids, och därför är det viktigt att du håller social distansering och bär munskydd när du är runt människor.

Vad säger forskningen om social distansering?

Forskningen har under föregående pandemier visat att social distansering är en viktigt del av att bekämpa utbrott av virala sjukdomar. Men även fast det finns goda kunskaper i hur sjukdomar sprids så är det en hel del olika faktorer som spelar in beroende på vart det är, och vilken sjukdom det handlar om.

Spanska influensan – Världshistoriens dödligaste pandemi

År 1918 härjade den så kallade ”spanska influensan” över jordklotet. Sjukdomen spreds fort med hög risk för allvarliga skador eller död. 50 miljoner människor miste livet av spanska influensan, och världen var aldrig densamma igen.

Forskare studerar denna pandemi för att kunna peka ut exakt vad som gav resultat för att stoppa smittspridningen. Social distansiering är ofta hyllad som nyckeln till att utbrottet inte blev ännu värre.
Många städer implementerade social distansering som ett sätt att platta ut kurvan, och det gav väldigt goda resultat. Däremot så var det många städer som INTE implementerade social distansering, och nu har man kunnat studera skillnaderna med smitta mellan de som gjorde, och inte gjorde det.

Dessa studier har varit till en enormt stor hjälp i COVID pandemin, då man har kunnat tidigt utgå ifrån det vi lärt oss sen innan, vilket har gjort spridningen av smittan lindrigare än vad det hade kunnat vara.

Hur du kan skydda dina nära och kära

Social distansering misstolkas ofta som en form av isolering. Många tror att man måste hålla sig borta från andra människor genom att undvika all form av kontakt.

Det rätta sättet att hålla social distansering inom familjen eller med dina vänner är inte att isolera er. Det viktiga är att du tänker på att du håller avstånd och undviker fysisk kontakt när det är möjligt.

Med social distansering bör man tänka så här:

 • Följ instruktioner från myndigheter
 • Undvik onödiga resor/aktiviteter
 • Arbeta hemifrån om det är möjligt
 • Undvik kollektivtrafik
 • Håll avstånd till andra människor
 • Undvik att komma nära folk i riskgrupper (äldre eller sjuka)
 • Tvätta händerna ofta, speciellt när du kommer hem

Man bör helt enkelt undvika att utsätta sig själv och sina anhöriga för ökad smittorisk.

Hur man minskar risken för sin familj:

 • Håll koll på hur mycket du behöver handla för att undvika onödiga resor till mataffärer
 • Håll kontakten med din släkt och familj med telefon eller videochatt
 • Låt inte pandemin gå ut över ditt barns psykiska hälsa
 • Träna hemma, det är en viktig del av att hålla sig frisk

Det är viktigt att du även lägger extra omsorg till dina barn. Att vara social är en stor del av att växa upp, och när distans och isolering sätts i fokus kan det gro en psykisk ohälsa hos de små.

Social distansering betyder inte att du skall sluta vara social.
Prata ofta med dina barn och din partner, lägg extra mycket vikt i att vara social med din familj och släkt. Att känna sig ensam påverkar oss alla olika, men vi alla kan göra skillnad.