Det är upp till var och en att bidra för att minska smittspridningen. Men det är svårt när vi har omständigheter som tvingar oss att hålla avstånd till andra människor. Pandemin har drabbat alla, vare sig det är ekonomin, hälsan, eller psyket så har ingen kommit undan oskadd. Idag ska vi se närmre på hur man kan hjälpas åt i coronatider.

Vidta alltid försiktighetsåtgärder

Första hjälpen för COVID pandemin är att alltid tänka på hur du kan undvika att sprida smitta.

Håll dig isolerad i minst 2 veckor om du misstänker, eller vet att du är smittad.

Det är viktigt att du gör allt i din makt för att undvika att sprida smittan. Även om du kanske inte är i en riskgrupp, så kan du sprida vidare viruset till någon som är det.

Undvik att åka kollektivtrafik under rusningstider.

Om du inte har något annat val så se till att ha med dig munnskydd och/eller visir.

Tvätta händerna ofta med tvål i varmt vatten.

Upp mot handleden för bästa effekt.

Hemlösa behöver din hjälp

Hemlöshet är ett problem som under COVID pandemin har både ökat, och förvärrats. Ökad arbetslöshet och lång behandlingstid på A-kassa gör det svårt för utsatta människor att få den hjälpen de behöver. Problem uppstår även för hjälporganisationer, då kraven på distans och säkerhetsåtgärder gör det svårare att ge de drabbade hjälpen de behöver.

För samhällets mest utsatta kan du göra skillnad på många sätt, genom att t.ex donera kläder, bli månadsgivare, engagera ditt företag eller volontärarbeta hos stadsmissionen.

Psykisk ohälsa – ett växande problem

Psykisk ohälsa har alltid varit ett problem, men det är ännu större nu när samhället möter så många hinder, och man är tvungen att isolera sig. Vare sig det är för din familj, dina vänner eller en främling så är det alltid viktigt att ge stöd åt sin omgivning.

Det krävs inte mycket för att hjälpa någon som mår dåligt, men det är alltid en bra start med ett telefon samtal för att fråga hur hen mår.

Tecken på psykisk ohälsa:

  • Personen är trött ofta
  • Personen beter sig märkligt
  • Personen äter dåligt
  • Personer dricker mycket eller tar droger

Detta är såklart bara ett fåtal av tecknena, och det kan variera mycket. Men är man orolig så är det alltid värt att sträcka ut en hjälpande hand.

Om du undrar över hur man går tillväga för att prata med någon som mår dåligt så bör du läsa Suicidezeros artikel om hur man samtalar med någon som mår dåligt

Hur ditt företag kan hjälpa vården

Pandemin har satt sina klor i många aspekter av vårt normala liv. Du som har företag har möjlighet att göra stor skillnad på många sätt genom att t.ex:

Du som har ett bemanningsföretag kan även hjälpa din region genom att göra en intresseanmälan för att bemanna sjukvården.

Här kan du se region Skånes lista över hur du kan hjälpa till med ditt företag.

Hur du som privatperson kan hjälpa vården

Sjukvården har, och ser fortfarande ett tryck som de aldrig skådat förut. När sjukhus är överbelastade och personal får jobba dubbelt så är det mycket uppskattat med din hjälp. Som licenserad läkare eller sjuksköterska kan du hjälpa till med:

Du som inte har en utbildning inom vården kan hjälpa till regionen med yrken som service, lokalvård, kök, tvätteri och transport för att underlätta belastningen för sjukvårdspersonal.

Om du har några frågot eller funderingar på hur du kan hjälpa till i region Skåne, kontakta oss gärna här.