Krav och begränsningar under Covid kan göra det svårt att veta vad som behövs för att resa. Därför har vi gjort en lista på saker att tänka på när du reser så du vet vem man skall kontakta, vad man bör tänka på och hur man testar sig innan och efter avresa.

Olika begränsningar för olika länder

Beroende på vilket land du reser till och vilket transportmedel du använder, så finns det en del olika begränsningar som du behöver följa. Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, både för din skull och för andras.

Det personliga anvsvaret gäller även för att ta reda på vilka begränsningar du behöver följa. Vi på Scantest har inte möjlighet att ta reda på alla specifika krav mellan olika länder, då de kan ändras snabbt utan förvarning.

Det absolut bästa är att kontakta myndigheterna i landet du reser till, utrikesdepartementet eller Svenska ambassaden. På så sätt får du uppdaterad information så att du inte blir nekad inträde.

Inrikes resor

Smittspridningen är svår att förutsäga, därför kan nya restriktioner införas med kort varsel. Det är bra att planera i förväg om det kommer ytterligare omständigheter som gör att du kanske fastnar i en ort eller behöver ta omvägar för att komma hem.

Följ de regionala rekommendationerna som gäller på ditt resmål. Webbplatsen Krisinformation.se samlar information om rekommendationer i olika regioner. Håll dig uppdaterad så att du kan planera bättre.

Utrikes Resor

Vid utrikes resor är det ännu viktigare att hålla sig uppdaterad då restriktioner kan i värsta fall stranda dig utomlands.

Här finns några källor du kan använda dig av vid utrikes resor:


Checklista för resa

  • Kolla upp begränsningar och krav med Utrikesdepartementet, ambassaden och eventuellt myndigheterna i landet du reser till
  • Boka en tid för test. Oftast är det ett PCR-test med reseintyg som krävs, då kan du boka hos oss i Malmö och Göteborg. Om det är ett snabbtest du behöver så finns det i alla våra lokaler.
  • Se till att din reseförsäkring täcker eventuell smitta.
  • Ha en resebuffert utifall du inte kan resa hem som planerat.

Försäkring

När du reser är det viktigt att ha koll på sin reseförsäkring då det kan förekomma undantag för länder som UD avråder att resa till.

Kolla med ditt försäkringsbolag om du behöver teckna ett tilläggs avtal för resor under covid.

När du reser tillbaka till Sverige

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att alla som reser in i Sverige ska testa sig för covid-19.

Du skall även testa dig en gång till fem dagar efter hemresan och stanna hemma i minst sju dagar efter ankomst till Sverige.

Utvecklar du inte symtom eller testar positivt under de sju dagarna kan du röra dig fritt så länge du följer de råd och rekommendationer som gäller för alla.

Olika krav för tester

Beroende på vilket land du reser till och vilket transportmedel du använder så är det olika krav på test.

PCR-test är ett krav för de flesta resorna med flyg, och i vissa fall även ett antikroppstest.

Snabb antigen test är aktuellt för de flesta resor över land, som t.ex från Sverige till Danmark.

Obs. Kraven varierar mycket. Du måste kolla upp vad som krävs för inträde till landet du ska resa till. Du måste också ha med dig ditt pass som du skall använda under resan.

PCR-test

Scantest erbjuder Nordens snabbaste och billigaste PCR-test. Tiden mellan provtagning och provsvar är sällan mer än 60 minuter och kostar endast 1199:- med certifikat inkluderat. Du kan både boka tid och komma på drop-in.

PCR-test erbjuder vi i Malmö och Göteborg.

Snabb Antigen Test

Nordens billigaste snabbtest erbjuder vi i alla våra lokaler. Det tar endast 15 minuter för provsvar och kostar 399:-

Oavsett vilket test du behöver eller vart du ska, så kan vi alltid hjälpa dig.

Kontakta oss här

Eller boka tid för test idag.